De Weekbode, jaar 2004 - week: 28

In 1972 is André Deketelaere in de Lichterveldestraat met de verkoop van bouw- en verbouwingsmaterialen in plastic van start gegaan : de Torhoutse Plastiekcentrale was geboren. Samen met zijn vrouw Roos Denolf heeft hij de zaak vanaf 1989 verder uitgebouwd op de huidige locatie in de Noordlaan. Andy heeft nadien de zaak van z'n ouders overgenomen. Maar Roos en André blijven nabij betrokken. Ook z'n zus heidi helpt vaak mee in de zaak.

Heel veel in voorraad

Vooraleer pionier André als zelfstandige begonnen is, werkte hij bij Deceuninck Plastics in Gits. Hij stond er aan een machine waarmee plastic profielen gemaakt werden. "In 1972 besloot ik voor eigen rekening te werken en begon mijn zaak in de Lichterveldestraat 82 : op de plaats waar nu mijn dochter Heidi zopas met de bvba Brackx van start is gegaan, een bedrijf gespecialiseerd in afsluitingen", zegt André. "Ik verkocht, leverde en plaatste alle bouwmaterialen in plastic. Het was de periode waarin de plastieken ramen serieuze opgang begonnen te maken. Ook plastic rolluiken en dito dakgootbekledingen deden het vanaf toen prima. Net als de plastieken planchetten aan de plafonds. Veel keuze was er nog niet. Voor de planchetten kon je kiezen tussen witte en bruine - en daarmee uit. Nu zijn er wel 150 verschillende kleuren en houtimitaties." "In 1989 hebben we het huis en de bedrijfslokalen langs de Noordlaan gekocht", aldus Roos Denolf, de vrouw van André. "We hadden er meer ruimte en de ligging was beduidend beter. Vanaf toen hebben we de plaatsingen laten schieten : we hebben ons volledig op de verkoop en de levering toegelegd. We zijn een groothandel, maar verkopen evenzeer aan particulieren. Iedereen is welkom. We zijn een echte familiezaak : we doen alles zelf - van het laden van het materiaal tot het leveren en de boekhouding." "Ook nu ik de zaak heb overgenomen, blijft het familiale karakter behouden", zegt Andy. "We willen dat de klant zich bij ons thuis voelt en dat hij kan rekenen op service en kwaliteit. We verkopen geen brol. Er zijn naargelang de prijs uiteraard verschillen in kwaliteit, maar we weigeren dingen te verkopen waarvan we zeker zijn dat ze nergens op lijken." Andy is tien jaar geleden bij zijn ouders in de Plastiekcentrale in dienst gekomen. "Het was vanzelfsprekend dat ik in hun voetsporen zou treden", zegt hij. "Ik heb daar geen moment aan getwijfeld. Ik was maar een jongetje van amper een jaar of vijf, toen ik al in het bedrijf rondliep." Zowat alle plastic artikelen die voor het bouwen en verbouwen van woningen van pas komen, zijn bij de Plastiekcentrale te vinden. "We hebben heel veel in voorraad", zegt Roos. "Dat betekent dat de klanten zelden lang op een bestelling moeten wachten en meestal zelfs meteen hun koopwaar kunnen meenemen. Lange planchetten en andere materialen die niet in een personenwagen passen, brengen we gratis aan huis. Alleen het eigenlijke plaatsen doen we niet. We geven wél alle mogelijke advies: we laten onze klanten niet aan hun lot over."

Uitgeroepen tot topdealer

Waarom bouwmaterialen in plastic kopen ? "Plastieken plafonds, rolluiken, enzovoort zijn onderhoudsvriendelijk, gemakkelijk te plaatsen en goed tegen de vochtigheid bestand", aldus André. "Schilderen hoeft niet meer. De rolluiken maken we zélf op maat. We leveren er de eventuele elektrische bediening bij." De Plastiekcentrale haalt veel materiaal bij Deceuninck Plastics in Gits, de vroegere werkgever van André. De Torhoutse onderneming werd door die fabrikant al verschillende keren tot 'topdealer' uitgeroepen. "Dat was zopas weer het geval", glundert Andy. "We zijn daar trots op. Het betekent dat onze zaak goed draait. Belangrijk is de mond-aan-mondreclame."

(Johan Sabbe)